Promega
Walldorf / Germany

2016 – 2019

With the project "Promega Under One Roof" all the different operations and subsidiaries of Promega Corp currently spread between different locations around the city of Mannheim are to be united under a new single roof in the neighbouring town of Walldorf.

In this logistics and administration center all office spaces, logistic and production areas are arranged around a distinctive marketplace, extending over a number of floors. Employees, guests and visitors reach the marketplace through a striking main entrance which is emphasized by cantilevered floor slabs and a part of the building, the employee’s cafeteria, turned outwards to address the landscape.

An open working landscape extends across 3 floors of the office building offering space initially for about 115 employees together with enough space for future growth. The concept of uniting all the various functions in one building under a single roof is expressed by the form of the expansive 9,000m² wooden structure spanning the entire building.

Sustainability

An essential part of any planning process is the conscious use of the available resources such as land, energy, water, building materials and people both during construction and subsequent operation. In the case of Promega this includes the restoration of the previously used agricultural land and its integration in a landscape, which forms part of a holistic climate and comfort concept.

The re-naturalization of the landscape sees the re-establishment of natural water cycles. To this end, the roof surfaces are mostly created as a green roofs, impermeable surfaces are kept to a minimum and a percolation well is established. The new lake is integrated into this water cycle, serving as a rainwater reservoir and relieving the loads placed on public drainage infrastructure. The water feature is used also for filtering, improvement of the immediate microclimate, and as a source of grey water for use as fire extinguishing reservoir and for the irrigation of green areas inside and out. Inside the new building, a high quality environment is ensured through several means.

In order to provide optimum levels of the human comfort, the individual rooms, the high-performance building envelope and the building mechanical systems have been harmonized with regard to heating, cooling, ventilation and daylight. All permanently used areas are designed to maximize the use of natural lighting in the workplace, regardless of whether along the façade or facing towards the atrium. The facade design ensures thermal protection through passive and active regulation of solar radiation.

Thermal comfort and indoor air quality are supported by mechanical ventilation and building component activation connected to a geothermal field integrated into the foundation system. The large atrium provides for a natural stack effect which is central to the interior climate concept. The rooftop photovoltaic provides most of the total energy needed for the building.

Materialkonzeption

a multi-faceted spatial experience beneath a large timber roof
The materials wood and reinforced concrete, together with the generous interior vegetation characterize the atrium. Support rooms, such as closets, storage space and tea-kitchens, are carefully integrated into the staircase cores, acquiring the same colour as the staircase, e.g. blue, red and yellow. These colours serve as visual accents within the building, helping with both zoning and orientation.

Short Facts

Planungsteam

Lead Design and Architect
haascookzemmrich STUDIO2050, Stuttgart

Specifications & Construction Management
ap88 Architektenpartnerschaft mbB, Heidelberg

Energy Concept
TRANSSOLAR Energietechnik GmbH, Stuttgart

Fire Protection Consultant
hpp berlin, Braunschweig

Structural Engineering and Façade Engineering
Knippers Helbig GmbH, Stuttgart

Landscape Architect
Ramboll Studio Dreiseitl GmbH, Überlingen

Building Physics
knp.bauphysik gmbH, Köln

Electrical Engineer
Ingenieurbüro Werner Schwarz GmbH, Stuttgart

Building Services Engineering
IPP Technische Gesamtplanung AG, Hanau

Geotechnical Evaluation
Hagelauer + Scheurer GeoConsult GmbH, Walldorf

Project Data

Gross Floor Area (GFA):
ca. 16,400 m²

Gross Volume
ca. 114,000 m³

Number of Floors
Offices - 3 Floors, Logistics - 1 to 2

Building Dimensions L x W x H
ca. 120 x 75 x 13.5 m

Das Team

Freie Architekten PartG mbB

Gymnasiumstraße 52
70174 Stuttgart

Telefon: +49 711 22936260
Fax: +49 711 22936273
www.haascookzemmrich.com
info@haascookzemmrich.com

4th Floor, Number 1
Lane 299, Fu Xing West Road
200031 Shanghai
P. R China

Telefon: +86 138 1396 0504
www.haascookzemmrich.com
han@haascookzemmrich.com