Alnatura Campus
Darmstadt / Germany

2015 – 2019

Open, simple, sustainable, and people-orientated describes the newly constucted building of Alnatura Working Environment.

Alnatura Working Environment in the city of Darmstadt has reached an architectural milestone in terms of sustainability, material efficiency, openness, and new ways of working in an office building. The building at Alnatura Campus, designed by haascookzemmrich STUDIO2050, offers special features such as the use of an innovative rammed-earth façade and it is the first worldwide instance of using geothermal wall heating. Also remarkable is the sound-absorbing wooden lamella ceiling, which spans the atrium and the entirely open office space.

The building on the site of the former US-Army Kelley Barracks hardly brings to mind a conventional office building and offers space for up to 500 employees on three floors with a floor area of approximately 10,000 m2. Architecturally, the building should not intimidate, but welcome and integrate the environment, new ideas, and people. It is a workshop for ideas impressive with its simplicity.

Alnatura Working Environment: A Visit

Open Space

On the east side of the building a new plaza leads to the main entrance. Entering the atrium of the new Alnatura Working Environment elicits a feeling similar to being out in the open air: the transparent roof and front facades allow in so much sunlight that the whole interior is flooded with light. The curved lines of the different floor levels draw the attention of the visitor upwards toward the timber roof, which is suffused with light. It is immediately apparent that almost nothing here gives the visitor an impression of a conventional office building.

In spite of the building’s clarity of form, strength, and dimensions, the curved edges of the different floor levels adds playfulness and lightness along with a strong sense of movement. The roof slopes embrace the atrium without delimiting space.

The new Alnatura Working Environment thrives on its internal networks. Bridges, stairs and walkways link the different levels. Pervading the space as intermeshing pathways, they create horizontal and vertical neighbourhoods. Thanks to this, all 3 office levels are interconnected in a playful manner. You can always get to where you need to be quickly and efficiently. The Working Environment is not divided endlessly into individual departments, enclosed compartments, or confusing corridors. Instead the building comprises a single large space extending between the facades, from the ground floor up to the roof without any interfering partitions. This offers the employees and the company a wide range of different uses and breaking with the dogma of rigid office layouts. Workplaces are identified by their location in very diverse spatial situations: “private” work areas, such as the alcoves, contrast with “public” areas. There are no separating doors. Meeting areas can be screened off with the help of acoustically insulating curtains. For cross-functional teams to really work together effectively requires not just accessibility, but also the creation of places where they can meet and exchange information. To this end, open “kitchenettes” are available on all floors which function doubly as meeting rooms. Kitchens, wooden tables, armchairs and sofas have been arranged to create a relaxed and inviting setting which serves as a congenial backdrop for stimulating conversation.

Acoustics

To visitors of the building the dampened soundscape in this open space will come as a pleasant surprise. It is an atmosphere you would normally associate with smaller spaces. In order not to impair the thermal storage capacity of ceilings and walls, no cladding panels or suspended ceilings could be used.

Therefore a special solution was developed: using absorber strips integrated directly into the concrete soffits. The cellular structure of these prefabricated elements effectively refracts sound waves, which significantly reduces noise levels. Along with this innovation - developed by the Fraunhofer Institute - the timber roof with its acoustically effective wooden slat ceiling plays an important role. In addition, the wooden window linings and micro-perforated panels to the building cores have a further dampening effect on noise. Furthermore the open pores of the rammed earth wall contribute to the excellent room acoustic properties of the building.

LowTech: Natural Ventilation and Cooling

From the very beginning a key design objective had been to achieve natural ventilation in the building throughout the year and to avoid resource and maintenance intensive HVAC systems. The forest towards the west provided ideal conditions for this.

Forests are the perfect source of fresh air. In addition, evaporation through the upper side of leaves provides for natural conditioning during summer. Fresh air for the Alnatura Working Environment is drawn into a subterranean channel by two air intake towers and distributed through the building.

Thanks to the pre-conditioned air supplied by the earth duct, the need for additional heating and cooling is reduced to a minimum. The storage mass of the loam walls and concrete ceiling ensure that the temperature level is stable and balanced. The very high rooms as well as the evaporation cooling effect of the loam help prevent the forming of heat pockets in work areas during hot summer days. With its 69cm thick loam walls, the Alnatura Working Environment easily survives the summer without the assistance of mechanical cooling.

Holistic Sustainable Approach

The design of the Alnatura Working Environment explored many new design avenues. Not only did the planning team assess the energy that would be needed to operate the building, they critically reviewed all resources required for its construction, upkeep, and eventual demolition and removal without exception.

This new holistic approach was regarded as exemplary and received funding from the German Federal Environmental Foundation (DBU). Analysis of grey energy early on in the design process of the Alnatura Campus permitted the development of energy-efficient solutions for individual components. Planning parameters were developed together with the Technical University of Munich, which will help future projects to achieve resource neutrality. The project findings are to be published in 2019.

Alnatura Working Environment has recently been awarded the Platinum Certificate of the German Sustainable Building Council (DGNB).

Materials

The Rammed Earth Facade
An innovative rammed earth facade was developed together with Martin Rauch and Transsolar. Rammed earth blocks (3.5m by 1.0m) were stacked along the northern and southern facades to form 16 wall segments, each 12m high. Here, for the first time in the world, a geothermal wall heating system has been integrated into a dry loam wall. Another noteworthy feature of this construction is that the rammed earth elements, which were produced directly adjacent to the construction site, have an insulated core: 17cm of insulation consisting of foam glass gravel, a recycling product. The walls contain not only loam collected from the Westerwald and lava gravel from the Eifel Region, but also recycled earth excavated from the tunnel of the Stuttgart 21 Train Station Project.

Horizontal erosion barriers consisting of clay and trass lime were integrated every 30 to 60cm in order to stem the surface erosion of rammed earth. Just like river engineering works they diminish the power of the water flow, thereby minimizing erosion.

Almost no grey energy is required for the production, processing and potentially also the removal of rammed earth. Thanks to the durability of the material as well as the excellent properties of loam in terms of humidity regulation and thermal storage capacity, the building will preserve its value over a long period of time. As no algal or mossy growth occurs on the surface no cleaning or similar work needs to be performed on the façade. Inside the building, the porous surfaces help improve not only the indoor climate, but also the acoustic performance of the adjoining office area.

Daylight Quality

The building’s situation and orientation were carefully determined on the basis of microclimatic considerations. The long sides of the building are north and south facing in order to achieve optimal daylight conditions within. This ensured that the building would benefit from the diffuse north light entering through the atrium skylight, avoiding undesirable solar gains.

Short Facts

Investor

Campus 360 GmbH

Planing Team

Landscape Architect
Ramboll Studio Dreiseitl – Überlingen / Germany

Tender and Construction Site Monitoring
BGG Grünzig Ingenieurgesellschaft - Bad Homburg / Germany

Structural Engineer
Knippers & Helbig – Stuttgart / Germany

Energy Concept
Transsolar – Stuttgart / Germany

HVAC
Henne & Walter – Reutlingen / Germany

Elektrical Engineer
ib.schwarz – Stuttgart / Germany

Building Physics
KNP – Köln / Germany

Fire Protection Consultant
Tichelmann & Barillas – Darmstadt / Germany

Rammed Earth Masonry
Lehm Ton Erde - Scheins / Austria

Photography
Roland Halbe - Stuttgart / Germany

Area and other data

55,000 m2 Campus
13,500 m2 Alnatura Working Environment
18.93 m Height of roof ridge
94.40 m Length of building
384 Number of rammed earth blocks
1000 m3 Volume of rainwater cistern
82 kW Geothermal energy system
90 kWp Photovoltaic system
155 Number of bicycle parking spaces

The Team

Bastian Stöcklein

Eduardo Martín Rodríguez

Architekt

Eduardo hat in Madrid (Universidad Politécnica) und Weimar (Bauhaus) Architektur studiert. Während seinem Studium war er unter anderem in „3GOffice“ und „Gazapo & Marquerie arquitectos“ in Madrid tätig.

Eduardo arbeitet als Architekt bei haascookzemmrich STUDIO2050 seit 2013. Zu seinem bisherigen Tätigkeiten zählt die Mitarbeit an Wettbewerben (u.a. Merecedes Benz Campus in Stuttgart), sowie die Werkplanung für verschiedene Projekte: Schmalz Empfangsgebäude in Glatten (2014-2015), Alnatura Arbeitswelt in Darmstadt (2016-2017) und ein Logistikzentrum in Walldorf (2018).

Elena Krämer

Elena studierte Architektur an der Hochschule für Technik in Konstanz (BA) und an der Staatlichen Akademie der Bildenden Künste in Stuttgart (MA). Im studienbegleitenden Praktikum bei schnebli ammann menz architekten in Zürich arbeitete sie an einer Wohnüberbauung und einem Bürogebäude.

Nach Tätigkeiten in Süddeutschland und im Oberengadin, wo Elena bei Lazzarini Architekten am Entwurf für Ordos 100 mitarbeitete, ist sie seit 2013 bei haascookzemmrich STUDIO2050 als Architektin tätig.

Elena ist seit 2014 zusammen mit Sinan Tiryaki Projektleiterin des Alnatura Campus in Darmstadt.

Eva Engele

Ioannis Siopidis

Lena Götze

Innenarchitektin

Lena studierte in Coburg (DE) und Stuttgart (DE), sowie in Lugano (CH) Innenarchitektur. Im Laufe ihres Studiums sammelte sie in diversen Büros Erfahrung und fand, nach dem erfolgreich absolvierten Master an der HFT, ihren Einstieg bei Scope Architekten in Stuttgart. Seit 2017 ist sie als Innenarchitektin bei haascookzemmrich STUDIO2050 angestellt.

Neben einem abgeschlossenen Büroprojekt in Stuttgart, bearbeitet Lena aktuell den Innenraum von dem Projekt Alnatura Arbeitswelt und von einem Logistikzentrum in Walldorf.

Martin Haas

Partner Freier Architekt BDA / Miller Chair University of Pennsylvania

Martin Haas hat in Stuttgart und London Architektur studiert. Von 1995-2012 war Martin Haas bei Behnisch Architekten tätig. Nach dem Gewinn einiger Wettbewerbe war er unter anderem von 1996-2002 mit Jörn Genkel als Projektleiter für die NORD/LB in Hannover verantwortlich. Danach arbeitete Haas an internationalen Projekten in Dubai, Italien und Frankreich bevor er 2005 Partner in Behnisch Architekten wurde. Als Partner war Martin Haas verantwortlich für das Stadtentwicklungsprojekt Riverparc in Pittsburgh, für Labor und Büroprojekte in Paris, für das Haus im Haus in der Handelskammer Hamburg, die Unilever Zentrale und den Marco Polo Tower in Hamburg, sowie für das Ozeaneum in Stralsund. Martin Haas war auch Co-Kurator der sehr erfolgreichen Wanderausstellung "Ökologie, Design, Synergie".

Den Schwerpunkt seiner Arbeit legt Haas auf die Entwicklung innovativer, nachhaltiger Architektur. Nach 6 Jahren der Partnerschaft gründet Haas, zusammen mit David Cook und Stephan Zemmrich im April 2012 sein eigenes Büro „haascookzemmrich STUDIO2050“ mit Projekten im In und Ausland.

Als Mitbegründer des DGNB ist Martin Haas Mitglied des Präsidiums, und seit 2013 deren Vizepräsident.Seit 2008 hat er eine Gastprofessur and der University of Pennsylvania in Philadelphia, USA sowie an der Universita di Sassari in Italien inne.

Martin Haas ist seit 2017 Mitglied des Gestaltungsbeirats in Karlsruhe.

Auszüge: Projekte

Nord/LB

Nord/LB

Martin Haas als Projektpartner bei Behnisch Architekten von 1995-2002
Handelskammer Hamburg

Handelskammer Hamburg

Martin Haas als Partner in Behnisch Architekten Die Handelskammer Hamburg ist seit gut 340 Jahren nicht nur Börsenplatz und Mittelpunkt des wirtschaftlichen Lebens der Stadt, sie ist auch von großer gesellschaftlicher Bedeutung. In die vorhandene Börsenhalle wurde ein neuer Baukörper als „Haus im Haus“ eingefügt, der, über fünf Etagen verteilt, Büroräume, Ausstellungsflächen der Wirtschaftsbibliothek sowie den Börsenclub aufnimmt. Das Licht reflektierend, immateriell, entwickelt die Struktur einen starken Kontrast zum steinernen Gepräge der historischen Halle. Transluzente Bauteile, Spiegellamellen und eine speziell für das Haus entwickelte LED Beleuchtung unterstützen den Eindruck einer spielerischen Maßstabslosigkeit.
Unilever Hamburg

Unilever Hamburg

Martin Haas als Partner in Behnisch Architekten 2005-2012 Der Neubau für die Hauptverwaltung von Unilever hat einen neuen Akzent in der südlichen Stadtansicht der Hafencity in Hamburg gesetzt. Die offene Bürolandschaft für die gut 1200 Mitarbeiter entwickelt sich um ein zentrales Atrium herum. Das Gebäude ist organisiert wie eine kleine Stadt. Es gruppieren sich Nachbarschaften um eine Welt aus Brücken Plätzen und Rampen. Vielseitigkeit, Leichtigkeit, Transparenz und Dynamik fördern den Austausch. Es ist ein Haus welches Öffentlichkeit schafft. Neben dem innovativen Bürokonzept ist das Unileverhaus das weltweit erste Bürogebäude mit einer LED Beleuchtung als integraler Bestandteil des Nachhaltigkeitkonzepts. Neben dem Umweltzeichen der Hafencity in Gold hat das Gebäude diverse internationale Auszeichnungen erhalten und wird heute im Reiseführer als eine der 10 Hauptattraktionen Hamburgs geführt.
Ozeaneum Stralsund

Ozeaneum Stralsund

Martin Haas als Partner in Behnisch Architekten Entwurf Behnisch & Partner, ab Entwurf Behnisch Architekten 2008 Mit dem Ozeaneum in Stralsund erweitert das Deutsche Meeresmuseum als größtes naturkundliches Museum der deutschen Ostseeküste seine bisherigen Standorte um einen Museums-Neubau mit Großaquarien und thematischen Ausstellungen zur Ostsee, dem Weltmeer, der Erforschung und Nutzung der Meere sowie einer Ausstellung zu den Riesen der Meere. Durch seine besondere Form und Lage ist das Ozeaneum zu einem bedeutenden Element im Stadtbild der Weltkulturerbe Stadt von Stralsund geworden. Die Baukörper sind von einer, in einer Stralsunder Werft hergestellten Stahlfassade umschlossen. Frei geschwungene Bänder umspielen die Fassaden der Ausstellungs- und Aquarienkörper wie vom Wind geblähte Segel. Das Ozeaneum bekam den Preis „Europäisches Museum des Jahres 2010“.
Marco Polo Tower Hamburg

Marco Polo Tower Hamburg

Martin Haas als Partner in Behnisch Architeken 2005-2012 Direkt an der Elbe, an prominenter Stelle in der Hafencity, liegt neben dem neuen Unileverhaus der Marco Polo Tower. Durch seine exponierte Lage gehört er zu den herausragenden architektonischen Landmarken der Hafen City. Seine 17 oberirdischen, leicht zueinander verdrehten Geschosse erlauben von allen 58 Wohneinheiten spektakuläre Ausblicke über die Elbe, auf die Hamburger Stadtlandschaft und die Hafencity. Die zurückgesetzten Fassaden werden durch die überhängenden geschwungenen Terrassen auf natürliche Weise verschattet, so dass auf einen konventionellen Sonnenschutz verzichtet werden konnte. Die Kälteerzeugung erfolgt über eine solarbetriebene Absorptionskältemaschine. Vakuumkollektoren auf dem Dach wandeln solare Gewinne mittels eines Wärmetauschers in Kälte, so dass darüberhinaus eine umweltverträgliche Kühlung der Wohneinheiten möglich ist.
RiverParc Pittsburgh

RiverParc Pittsburgh

Martin Haas als Partner in Behnisch Architekten

Philip Furtwängler

Sinan Tiryaki

Architekt

Sinan studierte in Stuttgart (DE) und Istanbul (TR) Architektur und schloss 2013 sein Diplom mit Auszeichnung an der Universität Stuttgart ab. Während und nach seinem Studium arbeitete Sinan in mehreren Architekturbüros und war als Lehrkraft an der Universität Stuttgart tätig.

Bei haascookzemmrich STUDIO2050 ist Sinan seit 2013 als Architekt angestellt. Seit 2014 ist Sinan Projektleiter für das Projekt Alnatura in Darmstadt.

Zu seinen bisherigen Tätigkeiten zählen außerdem die Mitarbeit an diversen Wettbewerben (u.a. Musik-Campus in Hamburg) sowie an städtebaulichen Gutachterverfahren (Schulcampus Lohsepark in Hamburg).

Yohhei Kawasaki

Architekt

Nach erfolgreichem Abschluss seines Studiums im Fach Materials Engineering in Japan, war Yohhei als Produktdesigner / technischer Zeichner in Japan tätig. Nach zwei Jahren Berufserfahrung als Produktdesigner studierte er Architektur BA und MA in Stuttgart (DE). Während und nach seinem Studium war Yohhei in mehreren Büros in Süddeutschland tätig. Unter anderem arbeitete er für LAVA in Stuttgart.

Bei haascookzemmrich STUDIO2050 ist Yohhei seit 2013 als Architekt angestellt. Zu seinem bisherigen Aufgaben zählt die Mitarbeit an diversen Wettbewerben (u.a. MBCC in Beijing) und Projekten (Alnatura Arbeitswelt).

Seit 2018 ist er als Projektleiter für das Projekt Smichov City – Sever Prag und das Projekt Kaldewei Innovationszentrum tätig.

Freie Architekten PartG mbB

Gymnasiumstraße 52
70174 Stuttgart
Germany

Phone: +49 711 22936260
Fax: +49 711 22936273
www.haascookzemmrich.com
info@haascookzemmrich.com

Public Relations:
pr@haascookzemmrich.com

4th Floor, Number 1
Lane 299, Fu Xing West Road
200031 Shanghai
P. R China

Phone: +86 138 1396 0504
www.haascookzemmrich.com
han@haascookzemmrich.com