TENon5
Mannheim / Deutschland

2015 – 2020

Taking into account aspects specific to residential developments the project clearly expresses the architectural and landscape qualities defined by the urban masterplanning guidelines for this area of the city. Drawing on the heterogeneous building fabric of the existing neighborhood the new block, entitled T5, has distinctly vertical silhouette with 10 highly individual apartment buildings. These make a rich architectural contribution to the city and offer a diverse range ofapartment types necessary to support a good social mix within the neighborhood.

A ground floor café provides a communal focus, which plays an important role in enlivening the new plaza.

Each of the ten buildings of TENon5 addresses the central courtyard through a series of balconies, loggia and terraces connecting the residential units with the generously landscaped gardens. This is the heart of the new urban quarter, a space that promotes communication in a unique and vibrant urban living room.

Urban Blocks Development

Redevelopment Area - Eastern Lower City

The surrounding urban fabric is characterized by the city’s orthogonal grid, with urban blocks from different historical periods. Although predominantly residential the appearance is distinctly heterogeneous. Together with the parallel redevelopment of the neighbouring block, T5 is to provide an important new focal point in the Eastern Lower City, affecting the character of the entire district.

haascookzemmrich STUDIO2050 have developed a varied mix of buildings on differently sized parcels. The individual buildings have a deliberately differentiated external appearance. In this manner, a sense of city repair can be achieved with small-scale and highly articulated buildings.

As in the case of traditional turn-of-the-20thcentury townhouses, which have „matured“ over time to accommodate different patterns of use, the floorplans within T5 are designed to allow for ease of adaption with individual configurations flexible forms of occupancy.Our aim is to replicate the “freedom” associated with the well-cut townhouse and reinterpret this in the new development.

Implementation

From Manier to HCZ

On the site of the former Sickinger School, the historic wall of the city of Mannheim was uncovered during preliminary construction work. Appearing only a few meters below the surface these the remnants of the 17th century fortress walls of the Electoral Palatinate which were originally planned by the local masterbuilder Manier. After extensive archaeological investigations and mapping, the upper layers of the city wall were carefully removed in order to avoid conflicts with foundation work. Construction work began in 2018 and is scheduled to finish by the end of 2020.

Materials

Differentiated Façades & Silhouettes
Individual mailing addresses as a home by the users and correspond to the high quality of inner city living. Different facade materials, exposed masonry, plaster and timber cladding with differently proportioned window openings, set-backs and projections contribute to the new and varied image of the transformed city block.

Urban Living: The Green Living Room

The quality of the individual gardens provide an oasis of tranquility within a dense urban environment

The new urban block is characterized by its intensive landscaping strategy.Here the roof forms have an essential role to play.Trees and shrubs planted along the rooftop terraces facing the surrounding streets make an important contribution to the external appearance of the block. The generous landscaping will have a hugely beneficial effect on the microclimate in the district especially on hot summer days.

Towards the courtyard the stepped forms of the roof terraces extend down to the third floor. It is envisaged that these areas with their trees, hedges, shrubs and lawns will be used intensively in a sustainable and highly recognisable roofscape. The penthouse apartments are clearly set back from the site perimeter; their forms are developed largely free of the constraints on the buildings below. The result is a rich and varied roofscape taking clues from the ridges and slopes of the surrounding buildings.

Short Facts

Client

City of Mannheim / Germany

Planing Team

Structural Engineering, Competition
Knippers & Helbig – Stuttgart / Germany

Structural Engineering, Project
Ingenieurbüro Bogenschütz – Stuttgart/ Germany

Energy Concept
Transsolar Energietechnik – Stuttgart / Germany

Mechanical Services / Electrical Engineering
JICHA Ingenieurbüro für Haustechnik – Neidendsten / Germany

Building Physics
BBI - Bayer Bauphysik Ingenieurgesellschaft mbH – Fellbach / Germany

Fire Protection Consultants
IB Nolte - Ingenieurbüro für Brandschutz – Steinheim/Murr / Germany

Gross Floor Area

15,300 m2 GFA

The Team

#hcz_tenon5

Freie Architekten PartG mbB

Gymnasiumstraße 52
70174 Stuttgart

Telefon: +49 711 22936260
Fax: +49 711 22936273
www.haascookzemmrich.com
info@haascookzemmrich.com

4th Floor, Number 1
Lane 299, Fu Xing West Road
200031 Shanghai
P. R China

Telefon: +86 138 1396 0504
www.haascookzemmrich.com
han@haascookzemmrich.com