New Urban Centre
Rheinstetten / Germany

Urban Design Concept

The residential and nursing home is to be located at the eastern edge of the new urban district and is a prelude to the new urban centre of Rheinstetten. Importantly the new building is intended to serve as a noise barrier, sheltering the residential area immediately to the west. For this reason, the building will also bridge over the main access road. The nursing home includes a range of day-care facilities which will benefit from natural synergies with supervised senior citizen housing. This combination of semi-public uses is highly suited to this entrance situation of the new urban district and, once completed, will provide a distinctive urban gateway.

The architectural concept for the new building foresees a "hard clear edge" addressing the noise of the street in the north-east, contrasted by the projections and recesses of a "soft edge" facing onto the small-scale residential development to the south-west. Thereby the building form is a direct architectural response to local conditions. Projecting floors and balconies provide a passive means of shading for the underlying south-west orientated facades. To the street box windows afford the demanded levels of sound insulation and provide a rhythm within the horizontally arranged façade. These are complimented vertical openings providing natural light to the staircases. The different uses are clearly legible; visually structure the building.

Usage

The ASB (Arbeiter-Samariter-Bund) is to build a new social institution:

  1. A nursing home for senior citizens, housing 90 people in single rooms and divided into 6 distinct residential groups.
  2. A day-care centre for senior citizens providing facilities for up to 15 people.
  3. 30 supervised apartments for a mix of senior citizens and disabled people.

This program has been developed in order to meet the specific nursing home requirements in Rheinstetten with 30% of the building to be provided as subsidized housing. Services offered take advantage of natural synergies between the different uses and result in compact efficient planning. The facility will be planned according to the latest developments in long-term care. An attractive architecture and light-filled interiors are intended to significantly promote the well-being of both the residents, out-patients and visitors alike. The internal organization will include 6 small communities, each for up to 15 residents. Each of the modern single rooms will be provided with disability code compliant bathrooms. Out-patient areas can be accessed separately.

Energy Concept and Sustainability

The proposed concept focuses on energy efficiency and maximum use of renewable energy. Increased energy code targets of the EnEV are to be implemented. The planned construction will ensure low transmission heat losses, and substantially reduced operational costs. Our aim is to minimizing primary energy use while ensuring high levels of thermal comfort in the respective areas of the building. Decentralized technical systems are to be optimally sized, reducing risk of redundancy. In order to achieve healthy living and working conditions, only carefully selected and low-emission certified building materials are used. The material selection both for construction work and landscaping is to be based on wide-ranging ecological criteria, such as a low quantity of gray energy and environmentally safe disposal. Throughout priority is to be given to functionality. The building envelope comprises high performance thermally insulated components, thus avoiding thermal bridging. The building is connected to the existing district heating network for heat supply. The solar thermal system is to supply both the heating system and heating of water for domestic use. The controlled use of solar gains reduces the heat requirement in both the apartments and patient rooms.

The Team

Boris Rüther

Architekt

Sein Studium startete Boris im schwäbischen Biberach (DE). Nach Zwischenstopps in Luzern (CH) und Berlin (DE) absolvierte er mit dem Master of Arts an der Staatlichen Akademie der Bildenden Künste in Stuttgart (DE) sein Studium.

Neben der Planung und dem Mitwirken beim Umbau des CAD-labs an der Kunstakademie, engagierte sich Boris während seines Studiums auch an der Planung und Realisierung der Ausstellungsskulptur für die 250-jährige Jubiläumsausstellung „Voila" in der Staatsgalerie Stuttgart. In den Architekturbüros HASCHER JEHLE Architektur, Berlin und Kauffmann Theilig & Partner, Stuttgart konnte Boris ebenfalls wertvolle Praxiserfahrung sammeln.

Nach dem Studium hat Boris das neu gegründete STUDIO2050 fasziniert. Hier arbeitete er an Wettbewerben wie der Erweiterung des Mercedes Benz Campus in Stuttgart und dem Guggenheim Museum in Helsinki, Finnland. Das Empfangsgebäude der Firma Schmalz in Glatten (DE) ist sein erstes realisiertes Hochbau-Projekt, auf das er nicht nur wegen der Auszeichnung "Beispielhaftes Bauen“ der Architektenkammer stolz sein kann.

Maria Hänichen

Architektin

Nach Studienaufenthalten am Boston Architectural College (BAC), der Melbourne School of Design (MSD) sowie der German University of Cairo (GUC) beendete Maria ihr Studium mit Diplom in Architektur und Stadtplanung an der Uni Stuttgart. Während und nach dem Studium war sie bei Allmann Sattler Wappner in München und (se)arch sowie fpz Zeese in Stuttgart tätig.

Im Wintersemester 16/17 wirkte Maria an der Akademie der Bildenden Künste Stuttgart als akademische Mitarbeiterin für die Klasse „Öffentliche Räume Bauten und Städtebau“ in der Lehre mit. Währenddessen war sie selbstständig tätig und plante und realisierte die neuen Prinzipalstücke der Reformationskirche in Hilden.

Bei haascookzemmrich STUDIO2050 ist Maria seit 2018 als Architektin angestellt. Derzeit ist sie für eine Quartiersentwicklung in Berlin tätig.

Stephan Zemmrich

Partner

Stephan Zemmrich hat nach seiner Ausbildung als Tischler in Delft und in Stuttgart Architektur studiert. Nach Tätigkeiten in Rotterdam und Indien bei dem späteren Pritzker Preisträger Balkrishna Doshi, war Stephan Zemmrich seit 2005 in Behnisch Architekten als Architekt und Projektleiter tätig. Neben dem Unilever Gebäude in Hamburg ist hier auch das Dorotheenquartier Stuttgart zu nennen bei dem Zemmrich für den Wettbewerbsentwurf und den Projektstart verantwortlich zeichnet. 2012 hat sich Stephan Zemmrich mit Martin Haas und David Cook selbständig gemacht und das Büro haascookzemmrich STUDIO2050 gegründet.

Auszüge: Projekte

Unilever Hamburg

Unilever Hamburg

Stephan Zemmrich als Projektleiter für Behnisch Architekten Der Neubau für die Hauptverwaltung von Unilever hat einen neuen Akzent in der südlichen Stadtansicht der Hafencity in Hamburg gesetzt. Die offene Bürolandschaft für die gut 1200 Mitarbeiter entwickelt sich um ein zentrales Atrium herum. Das Gebäude ist organisiert wie eine kleine Stadt. Es gruppieren sich Nachbarschaften um eine Welt aus Brücken Plätzen und Rampen. Vielseitigkeit, Leichtigkeit, Transparenz und Dynamik fördern den Austausch. Es ist ein Haus welches Öffentlichkeit schafft. Neben dem innovativen Bürokonzept ist das Unileverhaus das weltweit erste Bürogebäude mit einer LED Beleuchtung als integraler Bestandteil des Nachhaltigkeitkonzepts. Neben dem Umweltzeichen der Hafencity in Gold hat das Gebäude diverse internationale Auszeichnungen erhalten und wird heute im Reiseführer als eine der 10 Hauptattraktionen Hamburgs geführt.
Unilever Atrium

Unilever Atrium

#hcz_rheinstetten

Freie Architekten PartG mbB

Gymnasiumstraße 52
70174 Stuttgart
Germany

Phone: +49 711 22936260
Fax: +49 711 22936273
www.haascookzemmrich.com
info@haascookzemmrich.com

4th Floor, Number 1
Lane 299, Fu Xing West Road
200031 Shanghai
P. R China

Phone: +86 138 1396 0504
www.haascookzemmrich.com
han@haascookzemmrich.com